La Quarta Revolució Industrial substituirà les ocupacions menys qualificades per les més innovadores

El fòrum Reinventa’t, que va celebrar dimarts la seva novena edició a Girona, va reunir a més de 400 directius, empresaris i estudiants amb l’objectiu de debatre sobre els reptes que la professió ha d’afrontar per liderar amb èxit en la Quarta Revolució Industrial, una nova era dels negocis que comportarà un model de lideratge innovador, la fi de la majoria de les ocupacions existents en el segle XX i la consideració del medi ambient com a actor fonamental de l’activitat empresarial.

El fòrum, organitzat per AED i Tribuna de Girona, va comptar amb diverses ponències, debats i, per primera vegada, amb vuit tallers i sessions de treball per abordar les competències clau de el nou lideratge. Al llarg de la jornada van participar una trentena d’alts executius i experts de destacades companyies i institucions, com Caixabank, Deloitte i l’IESE Business School.

La periodista Júlia Torramadé va ser l’encarregada de conduir la jornada i després de donar la benvinguda als assistents, va cedir la paraula a Jaume Masana, president de Tribuna de Girona i director territorial de CaixaBank a Catalunya. Masana ha explicat que en la pròxima dècada «la quarta era industrial s’accelerarà i es consolidarà», una era que comporta «una revolució tecnològica però també sociològica«. Masana ha afegit que «els canvis afecten a la manera de gestionar, de liderar i d’emprendre nous projectes» i ha destacat que Reinventa’t serveix per «aportar pautes per adaptar-se a el nou entorn de revolució».

 

Jaume Masana dóna la Benvinguda als assistents de Reinventa’t 2019.

 

TENDÈNCIES QUE MARCARAN LA NOVA ERA DELS NEGOCIS
El primer bloc de ponències, sota el títol «2020’S: Tendències que marcaran la nova dècada», va servir per analitzar cap a on anirà l’economia, però també la societat, amb l’allau de canvis que ens arriba i que s’està desenvolupant a gran velocitat.

Per analitzar les tendències que afectaran l’àmbit de l’Treball va intervenir Ignacio Castillo, director de Human Capital de Deloitte, que va expressar que en l’actualitat els espais de treball són «més col·laboratius» i en aquest entorn «l’adaptabilitat de l’organització és clau buscant una bona experiència dels treballadors«. Segons Castillo, el que fa important una empresa «és la suma de microexperiències els quals treballen. Això requereix d’un líder digital, que pensa, actua i reacciona diferent, que genera context i oportunitats».

«LES ORGANITZACIONS INTEL·LIGENTS SÓN LES QUE ESTAN PREPARADES PER ADAPTAR-SE A EL CANVI»
La tecnologia és segurament el camp en el qual més canvis i de manera més ràpida s’estan desenvolupant a la 4RI. Es va encarregar d’analitzar-los Marc Cortés, director general de Roca Salvatella. Cortés va dir que «estem posant el focus on no toca, en la tecnologia en sí mateix, quan l’hem de posar en les preguntes que es fan els nostres consumidors». Es tracta, segons el consultor tecnològic, «en centrar la mirada en l’usuari per oferir un servei, per fer negoci mitjançant la tecnologia. Les organitzacions intel·ligents són les que estan preparades per adaptar-se al canvi».

Marc Cortés va ser un dels ponents del panell sobre les tendències que marcaran la nova dècada dels 2020 s.

 

«EL CANVI CLIMÀTIC AFECTARÀ DES DE LA TRIBU MÉS LLUNYANA FINS ELS BROKERS DE WALL STREET»
Del paper rellevant que adquireix la Sostenibilitat a l’entorn de la 4RI va parlar el geògraf Martí Boada, que va afirmar que «el canvi climàtic no és una qüestió de fe, és una realitat demostrada científicament i contrastada completament». Segons Boada, l’emergència climàtica «és una crisi transversal i si no ho aconseguim afectarà des de la tribu més llunyana fins als brokers de Wall Street».

El geògraf va incidir en el paper dels directius en aquest context: el líder empresarial «no pot ser contaminant, les organitzacions s’han de comprometre amb el seu entorn». Boada va considerar que aquesta lluita per la sostenibilitat ha de ser un factor «animador de les economies del futur».

«LES MÀQUINES PRENEN DECISIONS QUE POSEN EN PERILL LA NOSTRA CAPACITAT DE DECISIÓ»
José Ignacio Latorre, comissari i catedràtic de Física Teòrica a la Universitat de Barcelona, ​​va intervenir amb una mirada al món de l’Ètica en l’ecosistema empresarial: «Els humans hem construït màquines molt fortes que ens han debilitat físicament, que calculen ràpidament i que prenen decisions i és aquí on està en joc l’ètica, perquè les màquines intel·ligents prenen decisions que posen en perill la nostra capacitat de decidir».

Latorre va finalitzar aquest primer bloc d’intervencions afirmant que adaptar-se a la intel·ligència artificial és un procés «imparable» perquè comporta avantatges. Segons el catedràtic, hem de posar en marxa una reflexió ètica perquè «estem en una transformació profunda» i estem acceptant «un desenvolupament impressionant sense reflexió ni lleis».

QUINES SÓN LES COMPETÈNCIES CLAU DEL NOU LIDERATGE?
Després d’una breu pausa va tenir lloc la principal novetat d’aquesta edició de Reinventa’t: 8 tallers en què els directius i empresaris assistents a la jornada es van organitzar en grups de treball per compartir amb experts de cada àmbit temàtic experiències d’èxit en les competències clau per a la competitivitat de les empreses en la 4RI. Aquestes 8 sessions van ser: Pensament integrador, mentalitat innovadora, analítica de decisions, capacitat de canvi, autogestió, negociació i influència, comunicació i gestió d’equips.

Amb posterioritat als tallers va parlar sobre aquestes 8 competències clau el professor de l’IESE Business School Joaquim Vilà, que va ponderar el paper de les persones, i en concret dels directius, en tot aquest procés de canvis: «La bona gestió de la tecnologia té molt més a veure amb persones que no amb la tecnologia en si mateixa. Aquí és on el paper de la direcció és fonamental».

Vilà va concentrar el seu discurs en les competències que es van tractar en detall prèviament en els tallers, com el pensament integrador, la mentalitat innovadora o l’autogestió. Pel que fa a la primera, «ens serveix -va dir- per identificar i explotar oportunitats de nous productes, nous serveis o nous mercats amb visió de negoci per identificar perills i oportunitats». També va defensar que el directiu ha de tenir mentalitat innovadora, «pensar de manera creativa. Cal conjugar la millora de la capacitat emprenedora, la detecció de tendències globals i la connexió entre tecnologia, recursos i talent». El professor la va identificar com una «competència bàsica» que significa «desenvolupar empatia, autoconeixement i intel·ligència emocional», el que «requereix millorar les habilitats interpersonals dels equips amb humilitat i respecte».

 

Joaquim Vilà, en un moment de la seva intervenció.

 

EL MERCAT DE TREBALL PER AL 2020
En paral·lel als tallers, va tenir lloc una sessió sobre el mercat de treball, gentilesa de l’Obra Social La Caixa, destinada al nombrós grup d’estudiants universitaris convidats a la jornada. En aquest espai es van debatre les noves competències i tendències de mercat de treball de la mà de Paco Megías, Talent Management, Recruitment & Training Manager at Nestlé Espanya, i Betlem Ramos, directora de Randstad Professionals.

Segons Megías, quan les empreses busquen incorporar nou talent es decanten per «perfils que s’adaptin als canvis, a la crítica, a intercanviar opinions, a rectificar …». En definitiva, va considerar que «la formació és important, però ha d’anar acompanyada d’una actitud». Megías va recomanar als joves presents a l’Auditori que es mantinguin «en constant moviment, aprenent, adquirint noves experiències» i va expressar que les organitzacions tenen l’obligació de formar el personal de manera que rendeixi al màxim, però també a l’hora de buscar «l’engagement del treballador amb l’empresa», perquè sigui una relació «satisfactòria per a tots dos».

COMPETÈNCIES VS. TITULITIS
Ramos va insistir en la importància d’una bona actitud per part dels treballadors: «És important mostrar passió per la feina, per les decisions que es prenen». A la pregunta del públic de si les empreses es regeixen per un excés de titulitis, l’experta en nou talent de Randstad va expressar que «els títols universitaris són importants, però que el que marca el futur són les competències«.

Betlem Ramos i Paco Megías van protagonitzar la sessió sobre mercat de treball dirigida als joves.

 

L’ERA DIGITAL: COM AFECTA LA TEVA CARRERA PROFESSIONAL
Durant aquesta sessió es van analitzar quines conseqüències té la transformació digital a la professió directiva, a partir d’un debat entre Josep Maria Bonmatí, director general de l’AECOC, i Mariona Serra, CEO de Goodgut, moderat per José Luis Marcó, soci d’Amrop Seeliger y Conde.

Bonmatí va ser un altre dels ponents de Reinventa’t que va destacar la importància dels directius en aquesta profunda transformació del món dels negocis. «El líder és important, cal saber que sumant capacitats aconseguim un resultat millor que amb les capacitats individuals«. I va traslladar el seu èxit a el de l’empresa: «Quan un projecte empresarial arriba lluny és quan un líder troba el sentit d’allò, un propòsit, i implica la resta en fer-ho». Bonmatí també va fer una defensa «de la diversitat dins de l’empresa, si no ho fem no podem dibuixar escenaris de futur. Hem de aprofitar perquè és un actiu fonamental».

Serra ha indicat que el líder té un paper fonamental a l’hora de fer avançar tot un equip i va defensar que la clau d’una organització no és atreure el talent, sinó retenir-lo, i que això passa «per canviar el rol dins de l’empresa i que sigui el líder el que permeti aquest canvi». Per a la CEO de Goodgut, «els directius no han de tenir por d’involucrar a tots i prendre decisions col·lectivament».

 

Mariona Serra i Josep Maria Bonmatí van debatre sobre les conseqüències de l’era digital en la carrera professional dels directius, comptant amb José Luis Marcó com a moderador.

 

Reinventa’t: UN MODEL D’ÈXIT que s’exporta a ALTRES CIUTATS
La Cloenda de Reinventa’t 2019 va comptar amb les intervencions de Jordi Camps, diputat delegat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local i DIPLAB (Diputació de Girona), Xavier Gangonells, director general de l’AED, i Glòria Plana, tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Girona.

Jordi Camps va destacar que «ara és el moment de reinventar-se, primer perquè la societat evoluciona, però també per reflexionar cap a on va l’economia». Segons el diputat, «hem de pensar que reinventar-se és una oportunitat i una obligació«.

El director general de l’AED ha fet èmfasi en el fet que perquè les empreses puguin fer front als reptes de la 4RI han de comptar «amb els millors directius i empresaris» ja que «les empreses tenen un paper determinant per l’impacte de les seves decisions «.

La representant municipal, Glòria Plana, ha tancat les intervencions institucionals posant en relleu el fet que el fòrum Reinventa’t sigui «un model d’èxit que s’ha exportat des de Girona a altres ciutats» i ha recordat que el repte que suposa adaptar-se a la 4RI passa per fer-ho junts «administració i empresa privada».

 

Jordi Camps, en representació de la Diputació de Girona, va ser un dels encarregats de tancar aquesta edició.

 

DIRIGIR A LA QUARTA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
Als parlaments institucionals els va seguir la ponència final a càrrec de Xavier Marcet, president i fundador de la Barcelona Drucker Society. Marcet va potenciar el paper de la innovació per a crear valor dins de l’empresa: «La innovació té la capacitat de crear valor avui i demà, l’empresa existeix si evoluciona amb els clients renovant la proposta que els hi fem«, va dir. «Cal trobar un equilibri entre explotar el negoci actual i treballar alhora en noves oportunitats de negoci. Les dues vies han de conviure». Aquesta elecció no és, però, un camí fàcil de seguir. Segons Marcet, «si innovar no fos complicat no seria un avantatge competitiu».

El fundador de la Barcelona Drucker Society va considerar igualment que «hem d’aprendre a equilibrar la suma d’intel·ligències de màquines i persones i decantar-se en favor de les persones. Sempre hi haurà coses que les persones seguirem fent millor. Les persones afrontem els dilemes millor que les màquines «.

Marcet va tancar la seva conferència fent una defensa del paper de les persones i els vincles que s’estableixen entre elles en aquest món en transformació: «El que fa diferent a una empresa és la sincronia de les voluntats, les organitzacions amb ànima, mirar els clients als ulls… El que fa diferent a l’empresa són les persones».

El president i fundador de la Barcelona Drucker Society, Xavier Marcet, va tancar la jornada amb la seva ponència sobre la importància de la innovació per a crear valor dins de l’empresa.

 

La jornada Reinventa’t ha arribat enguany a la seva novena edició. Compta amb el suport de CaixaBank, Diputació de Girona i Deloitte i la col·laboració de diferents entitats i associacions de Girona, amb l’Ajuntament de la ciutat al capdavant. En aquesta edició, a més, ha comptat amb el suport com Academic Partner de l’IESE Business School.

ASÓCIATE

Encuentra el entorno, los profesionales, los conocimientos, las experiencias, servicios, proyectos e iniciativas más apropiados para afrontar con éxito tu carrera y favorecer el desarrollo y el crecimiento de tu negocio.

Socios corporativos

 

Contacta con nosotros:

 

900 67 00 97

aed@asociaciondedirectivos.org

Cataluña  |  Madrid  |  Comunidad Valenciana

Andalucía  |  Galicia  |  Canarias

Share This